@Noudiari / El Consell de Formentera ha informat que durant aquesta setmana s’han dut a terme les actuacions corresponents a la tercera campanya de la Carta arqueològica subaquàtica de Formentera. La iniciativa ha consistit en la prospecció, mitjançant sonar d’escombratge lateral i magnetòmetre de la franja que va des de cala Saona fins al far des cap de Barbaria.
Inicialment es preveia realitzar aquesta actuació durant el mes de desembre de 2017, però la tramitació d’informes preceptius per a l’autorització va obligar a desplaçar la data al mes d’abril d’enguany. Així, el passat 22 de gener la Comissió de Govern del Consell Insular va autoritzar la campanya de prospecció arqueològica, que va rebre un dictamen favorable de la Comissió Específica d’Arqueologia de 17 de novembre de 2017.
El projecte de Carta arqueològica subaquàtica està promogut per l’associació Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima (Ibeam) i per la màxima institució insular, tenint en compte que en el Pla Insular de Gestió del Patrimoni Cultural de Formentera 2017-2019 l’elaboració d’aquest document figura com a actuació prioritària dins les intervencions arqueològiques programades.
En Javier Rodríguez Pandozi, director de projectes de l’Ibeam ha avançat que durant l’actual campanya s’ha trobat fins a una quinzena d’elements d’interès que donaran pas a una quarta acció que es desenvoluparà el proper mes d’octubre. Aquesta permetrà un estudi més detallat de les restes ara localitzades
La consellera de Patrimoni, Susana Labrador, ha destacat que, una volta es duguin a terme les cinc campanyes previstes i s’enllesteixi la carta arqueològica subaquàtica, aquesta serà de gran importància per al Consell, ja que permetrà disposar “d’una eina que localitzarà i descriurà el nostre patrimoni marí, de manera que podrem fer una correcta gestió i protecció del mateix”.
Ajuda per localitzar el patrimoni
Un cop configurada, la carta arqueològica subaquàtica passarà a ser titularitat del Consell de Formentera. La seva consulta, però, serà restringida a experts per evitar espolis.
Els responsables de la recerca han demanat ajuda a la població formenterera en general, i pescadors i gent de mar en particular perquè, en cas de trobar restes arqueològiques dins la mar, avisin al departament de Patrimoni del Consell o als GEAS de la Guàrdia Civil.