@Noudiari / La conselleria de Turisme ha organitzat pel proper dijous 24 d’octubre una Jornada de Turisme Actiu que s’emmarca dins el projecte Ibiza Slow Breaks, cofinançat pel Govern balear i l’Institut de Turisme. La jornada tendrà lloc al Palau de Congressos d’Eivissa i començarà a les 9,30 hores.
La jornada té com a objectiu analitzar experiències de turisme actiu i ambiental d’altres destinacions properes, com Mallorca, Menorca i Catalunya, així com afavorir el debat entre diferents sectors turístics de l’illa per definir nous reptes i models compatibles amb el turisme actual, posant en valor la cultura i el medi ambient d’Eivissa.
El programa inclou set ponències amb debats i taules rodones. Tot i estar especialment adreçada als empresaris del sector, està oberta al públic en general.
– Ponents:
Francesc Xavier Roig i Munar. Doctor en Geografia i consultor ambiental a QU4TRE, ha treballat en temes de gestió i planificació de medis naturals, especialment en àmbits litorals i de muntanya. Professor a diferents màsters a nivell nacional i internacional sobre turisme y gestió de recursos naturals. Treballa a Balears, Catalunya, i a diferents països del Carib, com Rep. Dominicana, Colòmbia, Cuba i aquest any inicien treballs a Panamà, Nicaragua, Costa Rica i el Salvador. Ha publicat articles en revistes nacionals i internacionals sobre processos geomorfològics i gestió litoral, i és membre de l’equip de recerca BIOGEOMED de la Universitat de les Illes Balears y del Grup RISKNAT de la Universitat de Barcelona.
Roger Mata Lleonart. Geòleg, Msc. Recursos naturals i contaminació, soci fundador de Axial geologia i medi ambient i d’Axial-Natura. Especialista en riscos geològics, patrimoni geològic i cooperació internacional ha desenvolupat projectes d’ordenament territorial i programes d’ús públic per a la conservació i gestió d’espais natural protegits. Emprenedor i impulsor d’iniciatives de turisme geològic, científic i cultural al Baix i Alt Empordà, Girona.
Andreu Canals i Salvà. Llicenciat en Ciències Químiques i màster en gestió medi ambiental. Va nèixer dins el si d’una família i pionera de l’hostaleria a la Platja de Palma. Ha treballat dins el món de l’hostaleria, la consultoria ambiental i d’ordenació del territori. Va ser president de la Federació de Ciclisme de les Illes Balears entre 2001 i 2007. Des de 2010, la seva tasca professional es desenvolupa dins el món del ciclisme, al costat de l’olímpic Joan Llaneras, essent el gerent del Centre d’Alt Rendiment de Ciclisme en Pista de Palma. El seu coneixement del sector hoteler i el món del ciclisme a Mallorca ens ofereix una visió dels pros i els contres d’aquest tipus de turisme.
Miquel Pericàs Carbonell. Comercial de Grups & Events & Esports de la cadena Hotels Viva, cadena que ha introduït serveis de turisme actiu a la seua oferta.
Jaume Escalas. Geògraf i guia de Muntanya. Va cursar els cursos de Tècnic de Mitja Muntanya i de Barrancs per desenvolupar les seva feina com a guia dins el món del turisme actiu i les activitats d’aventura. El seu àmbit territorial és l’Illa de Mallorca, i depenent de l’època de l’any, es centra més en unes activitats i zones de Mallorca més concretes. Podríem dir que les principals activitats que realitza son, per ordre d’assiduïtat: els barrancs, el senderisme, i les multiactivitats (circuits costaners, coves, BTT, etcètera).
Jordi Vendrell. Agència de viatges Tuareg. L’agencia de viatges Tuareg és una de les agències líder en viatges actius a destins de tot el món. L’agencia cerca la combinació als destins que oferta la simbiosi entre el gaudi dels seus clients i l’adaptació dels serveis al producte ofert.
Diego Ponce Costa. Tècnic de medi ambient de l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany. Llicenciat en Ciències de la Mar per la ULPGC (2000). Ha set Consultor Mediambiental (2000-2008), Cap d’Explotació d’Eivissa i Formentera IBASAN (2003-2005), Tècnic de Medi Ambient i Coordinador del Centre d’Interpretació de la Mar (2008-actualitat). Instructor de busseig recreatiu i membre fundador del Centre de Recuperació d’Espècies Marines Cap Blanc. Membre de la Junta Rectora de les Reserves Naturals ‘Es Vedrà, Es Vedranell i els illots de Ponent’ com expert en temes de conservació de la natura (2009).
Horaris:
09:15 h. Recepció i recollida de documentació.
09:30 h. Inauguració a càrrec de la consellera de Turisme, Carmen Ferrer.
09:40 h. El medi natural com atractiu de turismo actiu. Francesc Xavier Roig.
10:00 h. Geodiversitat y espais naturals protegits; recursos, tendències i oportunitats d’ecoturisme. Roger Mata.
10:30 h. El cicloturisme com un producte turístic desestacionalitzador. Andreu Canals.
11:00 h. Adaptació dels hotels al turisme actiu: Viva Hotels. Miquel Pericàs.
11:30 h. Descans i coffee break.
11:45 h. Alternatives al turisme estacional, la visió d’un guia de muntanya. Jaume Escalas.
12:15 h. Destins actius, un futur referent per a les agències de viatge, Dídac Escribano.
12:45 h. El busseig com activitat turística sostenible de qualitat, Diego Ponce.
13:30 h. Taula rodona i debat.