Al pròxim Ple ordinari del Consell d’Eivissa, Unides Podem proposarà que la institució insular creï una línia d’ajudes per subvencionar les inversions que facin els diferents ajuntaments en matèria d’adaptació i mitigació del canvi climàtic. «En una illa on les onades de calor són cada any més recurrents i intenses i on els efectes del canvi climàtic com les altes temperatures o la sequera són patits majoritàriament pels col·lectius més vulnerables és imprescindible que les actuacions per afrontar aquesta emergència siguin una prioritat de les administracions», ha declarat Òscar Rodríguez.
Els ajuntaments de l’illa d’acord amb la Llei de canvi climàtic i transició energètica i a la seva adhesió al Pacte de Batles i Batlesses per al Clima i l’Energia, han d’elaborar un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), en el qual han d’analitzar les vulnerabilitats i riscos del canvi climàtic al seu municipi i planificar actuacions per a mitigar-ho i adaptar-se. Eivissa i Sant Antoni ja han redactat els seus Plans.
La proposta presentada per Unides Podem pretén que el Consell d’Eivissa exerceixi de coordinador i facilitador d’aquesta tasca dels municipis i creï una línia d’ajudes per a col·laborar en la redacció dels PAESC i, sobretot, donar suport a l’execució dels projectes i actuacions inclosos en els Plans. «El Consell d’Eivissa ha de replicar l’esforç que ja estan fent altres institucions, com moltes Diputacions o el Consell de Mallorca i donar suport als ajuntaments en aquestes inversions que són imprescindibles perquè els nostres pobles siguin un lloc on es pugui viure», ha continuat Òscar Rodríguez.
«Parlem de finançar inversions com la creació d’ombra natural o artificial a places i carrers, nous paviments que ajudin a evitar les altes temperatures, captacions de pluvials, entre moltes altres.» A més de la petició al Consell d’Eivissa, la proposta d’Unides Podem també inclou l’exigència al Govern de les Illes Balears que reverteixi la seva decisió d’eliminar la línia d’ajudes als Ajuntaments per lluitar contra el canvi climàtic. Aquestes subvencions, impulsades per l’anterior Govern progressista, van ser un veritable èxit suscitant molt interès per part dels ajuntaments, quedant molt curta la partida pressupostària d’1,45 milions d’euros que s’havia previst. «Malgrat l’èxit de les ajudes, en lloc de mantenir-se o, fins i tot, augmentar-ne els recursos pressupostats, l’han decidit suprimir. En un context de rècords de temperatura i a unes Illes on els efectes del canvi climàtic són cada any més evidents, és inexplicable aquesta decisió», ha conclòs.