El gener de 2019, el Parlament de les Illes Balears va aprovar el nou text de la Llei Agrària que recull, entre altres coses, les zones d’alt valor agrícola (ZAVA) i que donava dos anys de moratòria perquè els consells insulars delimitessin aquestes zones a través del Pla Territorial Insular (PTI). Els beneficis de la delimitació esmentada tindrien un gran impacte i, en diferents aspectes, ja siguin ambientals, productius o historicoculturals, permetrien augmentar la sobirania alimentària, combatre el canvi climàtic i afavorir una gestió més sostenible de l’illa
“Això ajudaria a assegurar una producció ancorada al territori. Això permet que la nostra illa pugui proveir-se de productes hortofructícoles frescos, de qualitat i associats a la dieta mediterrània. Així mateix, això reduirà els costos de transport i les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle associats als aliments que han recorregut grans distàncies abans d’arribar a la nostra taula”, han afirmat des d’Unides Podem.
Antonio Saucedo, Conseller d’Unides Podem al Consell d’Eivissa ha assegurat que “els sòls fèrtils són claus per impulsar polítiques agroalimentàries locals, però també per afavorir la creació d’ocupació i riquesa, l’auge de l’economia local i el manteniment necessari de els paisatges de lagricultura. Durant la pandèmia hem vist la importància de tenir cura del sector primari. A més, així es contribueix a la lluita contra el canvi climàtic, ja que els sòls són la segona font d’emmagatzematge de carboni després dels oceans. La protecció dels sòls, la restauració i l’ús sostenible que recuperi la seva fertilitat són crucials tant per mitigar com per adaptar-se al canvi climàtic”.
Obertura del Centre de Baixa Exigència
Unides Podem ha informat també sobre una segona moció, dedicada a la necessitat de la posada en marxa del Centre Provisional de Baixa Exigència Sa Joveria, que acumula un llarg retard, ja que era al desembre del 2020 quan estava prevista la seva obertura.
La proposta insta l’executiu del Consell d’Eivissa perquè es prenguin totes les mesures necessàries per a la posada en marxa de manera peremptòria. «Gairebé dos anys de retard després que el President del Consell, Vicent Marí, presumís de disposar d’aquest Centre al Ple de Política General de juliol, alhora que agitava un manat de claus».
Per la seva banda, el conseller d’Unides Podem al Consell d’Eivissa David Álvarez, mostra la seva preocupació per totes les persones que pateixen «l’anomenat sensellarisme, que quedaran exposades i indefenses davant d’un hivern que segons previsions climatològiques tindrà temperatures extremadament baixes, apressant la urgència i la necessitat de la seva obertura davant d’un retard de gairebé dos anys que és difícil d’entendre per a una construcció que és modular pel seu caràcter provisional i que ja hauria d’estar finalitzada».
Comissió d’Investigació
D’altra banda, Unides Podem lamenta la negativa del PSOE de donar suport a la petició per a una Comissió de Recerca sobre els fets pels quals el President del Consell d’Eivissa, Vicent Marí (PP), està querellat per la Fiscalia Anticorrupció, que l’acusa una presumpta prevaricació (pel suposat cas de corrupció relacionat amb el vídeo de ‘La vida islados’). «Estranya negativa atès que el partit socialista va donar suport a la mateixa proposta de Comissió de Recerca fa uns mesos, quan la Fiscalia Anticorrupció encara no s’havia querellat contra el President. Des de UP es considera que aquest és el millor instrument per aclarir políticament un cas tan greu de pressumpta prevaricació que taca la imatge de la màxima institució eivissenca».