Vicent Marí Serra, Palermet, (es Cubells, 1979) va ser l’encarregat, durant el curs 2021-2022, de dinamitzar els tallers de rap i cant pagès que es varen dur a terme a diferents centres educatius de Vila, en el marc del projecte ‘Eivissa Bits’, organitzat per Plataforma per la Llengua. Concretament, hi participaren sa Blanca Dona, Santa Maria d’Eivissa, Isidor Macabich, sa Colomina i el Col·legi sa Real. En total, varen organitzar-se més de 70 tallers.
Aquesta proposta va néixer amb el propòsit d’impulsar el català entre el jovent de l’illa i ha permès a més de 530 alumnes de 3r i 4t d’ESO dels instituts de la ciutat gaudir de tallers d’escriptura i de música durant tot el curs passat, la qual cosa ha culminat amb l’enregistrament d’un recull de cançons que fusionen sons i ritmes tradicionals amb la música urbana. El resultat es va presentar a finals de setembre a l’auditori de Can Ventosa, on va celebrar-se una gala musical.
La rapera valenciana Tesa i el músic eivissenc Vicent Marí, Palermet, van ser els encarregats de conduir l’esdeveniment.
Palermet, en una conversa amb Noudiari, explica que amb els alumnes els tallers varen anar desenvolupant-se molt bé: «Primer de tot, Tesa impartia tres tallers en cada classe per a fer un rap, i després jo feia un taller amb aquests mateixos grups. Per tant, quan jo hi arribava, ja s’havia trencat el gel».
El músic eivissenc havia d’anar ajudant als alumnes mentre aquests, dividits en grups, intentaven elaborar un estribot, una glosa de quatre versos: «Jo els hi deia que el que importava era que tinguessin idees i que intentessin plasmar-les, i que després ja s’adonarien que és més fàcil del que pareix aconseguir que quadrin per síl·labes i que rimi», comenta Palermet a Noudiari.
Durant les sessions de la rapera Tesa, ja varen dividir-se les classes que hi participaven en diferents grups, i amb Palermet es varen mantenir els mateixos. El cantador els hi posava un exemple i els hi permetia canviar la temàtica del rap que haguessin fet amb l’artista valenciana. La majoria dels joves canviaren a temàtica amorosa, segons destaca Vicent Marí: «Això em va sorprendre molt, perquè eren estudiants de tercer i quart d’ESO, de la mateixa edat que els meus fills, i els pares són els darrers amb qui volen parlar d’aquestes coses».
Manca de relleu generacional
Preguntat pel nivell de coneixement previ sobre el cant pagès per part dels alumnes, Marí assegura que la majoria no coneixien res d’aquesta mostra de la cultura popular d’Eivissa: «Llevat d’un o dos casos, hi havia un desconeixement absolut. L’excepció era qui havia vist o sentit quelcom sobre el cant pagès». Pel que fa al relleu general, l’entrevistat admet que es tracta d’una qüestió «molt difícil»: «Avui dia hi ha molta oferta i el que és tradicional no està de moda, i només amb això ja n’hi ha per fer una tesi doctoral. Al cap i a la fi, com que d’allò que és tradicional se’n fa poca cosa, se’n veu poca, i el que no coneixes no t’ho pots estimar. Per tant, no podem culpar als joves de què no cantin cançó pagesa, ja que hi ha molt poques ocasions en què es pugui sentir i aprendre’n».
Una d’aquestes ocasions va tenir lloc el 26 de setembre a la Biblioteca Municipal d’Eivissa, on va celebrar-se una cantada pagesa entre llibres a les nou de la nit. La sala Jordi Juan Riquer va omplir-se, tal com va poder comprovar in situ Noudiari. Hi varen participar cantadors de diferents generacions: un d’ells, Vicent Palermet, les germanes Antònia i Maria Ribas de Can Gibert, Margalida Roig, Pepita Palau, Antoni Manonelles, Vicent Frit, Stella Roselló i Marc Tirado.
Quant a la iniciativa de l’ONG del català, Plataforma per la Llengua, Vicent Marí recorda que es tractava d’apropar el català als joves d’una forma lúdica, a través de la música urbana, però sense oblidar el folklore eivissenc. De fet, alguns dels alumnes que hi varen participar cantaven rap i, per tant, ja estaven familiaritzats amb aquest gènere musical.
Palermet conta que, amb els tallers previs de Tesa, ell «ja tenia el camí fet, per dir-ho d’alguna manera»: «D’aquesta forma, en general no vàrem tenir gaire problema amb la possible timidesa d’alguns participants. De fet, els grups de nens més moguts o nirviosos van resultar ser els que més treballaven».
Les lletres de les cançons parlen dels temes que preocupen als adolescents i d’una d’elles, ‘Bullying’, s’ha fet un videoclip. A través d’aquest tema, els alumnes animen tothom a compartir el seu patiment i reivindiquen que «si estam tots junts, l’assetjament escolar s’acabarà». En general, les cançons fan referència a valors com el respecte i la tolerància.
Altres actors implicats
L’acte a Can Ventosa va ser possible gràcies al suport de la direcció general de Política Lingüística del Govern Balear i a la col·laboració de l’Ajuntament d’Eivissa. El videoclip, un mix de les cançons i un reportatge sobre el projecte ja estan disponibles al web d’Eivissa Bits.
El coordinador d’Eivissa Bits ha estat el productor musical Marc Serrats, Xerramequ. El discjòquei i productor nord-català Raph Dumas s’ha fet càrrec de la producció de les cançons i el músic eivissenc Chelu Garcia ha estat el responsable d’enregistrar la veu dels cantaires i fer-ne una mescla final.
La iniciativa va sorgir l’any 2020, quan Plataforma per la Llengua va decidir que, en el marc del Giving Tuesday, la iniciativa per multiplicar les accions altruistes després del Black Friday, recaptaria sous per a impulsar el català entre el jovent eivissenc. L’objectiu de 15.000 euros que l’entitat s’havia proposat aconseguir es va poder assolir gràcies a les donacions de més de 330 persones.
D’altra banda, cal destacar que el 30 de maig es va filmar un sopar a l’hotel Destino Pacha i que serà la part central d’un documental sobre el cant pagès d’Eivissa dirigit per Roger Cassany, tal com va publicar aquest diari. Aquesta és una iniciativa organitzada, també, per Plataforma per la Llengua i és paral·lela a ‘Eivissa Bits’. Encara no es coneix la data d’estrena del documental.