@Noudiari / La editorial Viena Edicions ha publicado Contra l’autodestrucció, una antología que recorre la extensa obra del poeta ibicenco Toni Roca, «uno de los autores más inclasificables de nuestra literatura», según la editorial.
La selección, el prólogo y la introducción han corrido a cargo del también poeta Bartomeu Ribes, que ha hecho un gran trabajo de recopilación de todos los libros que ha publicado Roca.
Toni Roca (nacido en Palma en 1944 pero residente en Ibiza toda su vida) es autor de una larga obra poética «edificada sobre los fundamentos de su fuerte y versátil personalidad», destacan desde la editora.
Desde su debut poético —con Voldria viure amb tu la teva por (1975)— hasta la actualidad, ha trazado un recorrido literario «sorprendente», en el que la cotidianidad, los sueños o la melancolía se dan de la mano con la pasión desenfrenada, liberadora y socarrona.
Además de ser autor de una quincena de poemarios —incluidos en esta antología—, Roca colabora o ha colaborado en diversos medios de comunicación de las islas, como en Noudiari.
Uno de los poemas de la antología que ha destacado la editorial es este:
Aigua de l’agost
Vull l’aigua de l’agost.
El matí en flor. La magrana.
O la lletra petita del text petit.
L’ombra del fibló. Les perdudes
passes del vianant astorat rere
la pluja. Pluja. Vull l’aigua de l’agost
malgrat que la teva insistència,
la teva obstinació estimada
Mònica, em porta a la perifèria
exacta de la teva pell.
«La poesia de Toni Roca, però, és didàctica i acumulativa com la lava d’un volcà en erupció quasi permanent. El poeta marca i exigeix un canvi de cicle, que és també un canvi de vida, que és una inversió en l’agrupament de les perspectives degudes i per haver que el goig ens posa a l’abast i que no sempre aconseguim, ni per mínimes, de fruir. Ara ja sabrem, com hauríem hagut de saber abans, que la construcció de nosaltres mateixos era una altra assignatura que vàrem suspendre a la repesca final de tot plegat. Un munt de llibres i de papers fan pila devora objectes que potser semblen inservibles. Hi ha de tot i a voltes és com si no hi hagués res», dice el prólogo de Bartomeu Ribes.