L’Ajuntament d’Eivissa, junt amb l’associació de Vesins de Cas Serres, ha organitzat per aquest diumenge, 6 d’abril, el projecte “Arrels compartides: cultura i tradició a Eivissa”, una jornada que vol reforçar els llaços entre la comunitat gitana i “paya” a Eivissa en commemoració dels 600 anys de la seua arribada a Espanya. Es farà al parc Marià Villangómez i començarà a les 11.00 hores fins les 20.00 h.
Lola Penín, regidora de Benestar Social de l’Ajuntament d’Eivissa, ha confessat que l’organització d’aquesta jornada té l’objectiu de ser el punt de partida per a futures edicions i més projectes d’integració cultural a la Ciutat. “Aquesta comunitat va arribar a l’illa el 1954 en cerca de noves oportunitats atreta per la creixent economia local. Es van establir a barris de Dalt Vila i, més tard, al barri de Sa Penya”, ha explicat, “durat les dècades dels anys 60 i 70 la convivència entre gitanos i eivissencs va començar a ser propera i solidaria fins el dia d’avui”.
Amb l’objectiu de posar en valor les tradicions i la història de les dues comunitats, es presenta aquesta jornada en col·laboració de les associacions culturals i gitanes d’Eivissa, AAVV de Cas Serres, esglésies i col·lectius de recolzament comunitari i artesans i músics locals. El dia estarà ple de tallers d’oficis tradicionals, música, dansa i gastronomia típica de la comunitat gitana. Així i tot, s’anima a tothom a dur menjar.
A més, la regidoria d’Igualtat farà entrega d’una placa a Piedad Fernández Moreno, “La Calinera”, la dona gitana més gran del municipi, en honor a la seva vida, la seva història i la seva contribució a la població, i el diploma “Guardianas del legado gitano” a les dones gitanes que segueixen fent honor a la seva comunitat dia a dia.