Aquest 27 d’abril de 2025 es complirà el centenari de l’edifici de Can Ventosa, un immoble emblemàtic de la Ciutat que va començar com a fàbrica tèxtil, propietat de Mercè Ventosa, i que actualment és l’epicentre de la cultura, després de ser inaugurat el 1995 com espai cultural, i el punt de trobada de les persones majors del municipi. L’alcalde de l’Ajuntament d’Eivissa, Rafael Triguero, presidirà l’acte, on es descobrirà una placa commemorativa, i pronunciarà un discurs amb motiu d’aquest centenari.
Carmen Domínguez, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, ha destacat que el llegat cultural d’aquest edifici és inestimable i com a Consistori de la capital de l’illa tenim l’obligació d’honrar-lo. “Can Ventosa és avui la casa de la cultura d’Eivissa i continuarem treballant perquè així segueixi, per això, dia 27 celebrarem aquest 100 aniversari d’un edifici que tenim previst ampliar dues altures perquè compti amb un total de quatre plantes. El nou espai es destinarà a millorar les actuals instal·lacions del Patronat Municipal de Música, tant per a les seues classes com per a crear una sala gran per a audicions perquè necesiten un espai en condicions i més aules”, ha assenyalat Domínguez, qui ha recordat que l’ampliació d’aquest emblemàtic edifici compta amb un pressupost de 1,7 milions d’euros, una aportació del Consell d’Eivissa procedent del fons de capitalitat per a 2025.
Aquest diumenge, dia 27 d’abril, a les 11.30 hores, es descobrirà una placa commemorativa que reflectirà la història de l’edifici, obra del ceramista Toniet. En acabar, s’inaugurarà l’exposició fotogràfica “Can Ventosa, Centenari 1925 – 2025” a l’exterior de l’edifici. A la Sala Gran es projectarà un vídeo commemoratiu de tots els anys d’història de Can Ventosa i, en acabar, s’oferirà una actuació interdisciplinar creada per Eivissa Escènica. A més, hi haurà una jornada de portes obertes a la Biblioteca i a les 12.30 h David i Monma faran una activitat de contacontes i explicació dinàmica de la història de l’edifici.
Dimarts, dia 29, a les 20.00 h, la pianista i neta de Mercè Ventosa, Neus E. Valls, i el poeta i net de Manuel Busom, qui va ser director de la fàbrica tèxtil durant dues dècades, Mario Riera, faran una conversa a la Sala Petita de Can Ventosa i, posteriorment, un recital de piano i de poesia.
Història de l’edifici
Can Ventosa forma part de la memòria col·lectiva eivissenca perquè l’edifici s’ha configurat de moltes maneres durant els anys sense perdre mai la seua essència. Centenars de dones de diverses generacions hi han treballat durant dècades. La fàbrica de Can Ventosa va obrir les seues portes el 27 d’abril de 1925, dedicada a l’elaboració de gèneres de punt. L’activitat fabril de la producció de calces i calcetins va ser la tasca de dones eivissenques que hi treballaven en una època on la feina i l’activitat industrial escassejava.
El 1958 el Ministeri de Defensa va comprar la fàbrica per destinar l’edifici a serveis d’intendència i va ser el 1989 quan Can Ventosa va passar a ser propietat municipal, gràcies a una permuta amb l’Estat espanyol. El gener de 1993 es va començar a plantejar el projecte perquè Can Ventosa fos un centre cultural i, després d’uns anys de reformes, el 12 de maig de 1995 es va inaugurar oficialment com l’Espai Cultural de Can Ventosa, 4 000 m2 destinats a difondre la cultura.