Amb la constitució, aquesta tarda, d’una nova corporació al Consell Insular, finalitza la meua etapa com a president d’aquesta institució. Una etapa que va començar marcada per una greu crisi que feia perillar serveis públics essencials per a les persones, famílies i associacions. Aquest va ser l’objectiu prioritari del nostre govern i avui, gràcies a una bona gestió interna de la institució, un millor finançament i uns resultats turístics molt positius, hem aconseguit millorar la situació.
En aquesta gestió vull agrair especialment la bona feina i dedicació del personal del Consell Insular, que ha defensat sempre els interessos d’una institució clau per la nostra illa i ha fet el màxim sempre per prestar el millor serveis als ciutadans. També vull agrair la seua labor als diferents mitjans de comunicació, als quals hem intentat atendre amb la màxima transparència i que han informat puntualment de tots els projectes i gestions que s’han portat a terme.
No puc obviar, però, que els resultats de les eleccions no han set els que esperàvem. Hem set la llista més votada, amb una important diferència sobre la resta de partits, però el joc democràtic, legítimament, farà que avui, previsiblement, s’esculli un altre president. Sobre això, res a dir, més que desitjar-li molta sort i èxits pel bé de tots els eivissencs.
Tampoc puc obviar que aquest pacte està generant inquietud entre molts ciutadans. Fins i tot, m’atreveix a dir que genera inquietud entre alguns membres dels mateixos partits que entraran a governar. Les diferències han començat abans de constituir-se, i s’entreveu una gran desconfiança entre els diferents membres del futur govern.
Els acords de govern que s’han conegut, en molts casos, no deixen de ser mers enunciats genèrics, alguns d’ells de coses que ja estan en marxa. Però en les propostes en les quals s’ha concretat més, la situació no és gaire tranquil•litzadora. De veritat es vol modificar el traspàs de promoció turística, quan el conseller responsable de Turisme del Govern Balear serà el representant d’un partit nacionalista de Mallorca? De veritat es vol modificar el PTI, després d’haver-se reconegut que en l’actual hi havia “un consens del 90%” (tal i com es va reconèixer durant les negociacions del Pacte del Territori que va impulsar aquest equip de govern a principis de legislatura)? De veritat es vol modificar el projecte de la carretera de Sant Joan?
En vista de les negociacions que s’estaven portant a terme per conformar el nou govern, el PP va estendre la mà al PSOE per intentar formar un govern estable i que garantís el progrés d’Eivissa. El PSOE ho va rebutjar i va preferir aliar-se amb els que ells han considerat els seus “socis naturals”. Com dic, és la seua responsabilitat. Cadascú és responsable dels seus actes.
La nostra responsabilitat ha set deixar el Consell Insular en una situació molt diferent a la que vàrem trobar fa quatre anys. La institució està completament sanejada, s’han clarificat les seues competències en matèries tant importants com dependència i promoció turística, i s’ha aconseguit adaptar a tota la normativa que s’ha aprovat els darrers anys, molt canviant i dificultosa, però molt necessària per sanejar les institucions. Si el nou equip vol continuar, com pareix que diuen, amb la diversificació turística, les infraestructures hidràuliques i el desenvolupament d’un centre sociosanitari a Can Misses, es trobarà bona part de la feina encaminada, així com moltes altres línies que confiam en què mantenguin.
I tot això ho hem fet amb un equip molt auster: onze consellers i ningun director insular. Crec que, difícilment, hi haurà un equip més auster que el nostre, per molta demagògia que es vulgui fer, i vull aprofitar per agrair-lis la seua bona feina i entrega, dia a dia.
Evidentment, no hem arribat a tot i ens han quedat temes pendents. Però també crec que els resultats electorals i la pèrdua de la majoria absoluta són, sobretot, fruit d’una desconfiança generalitzada cap els governants. Les mesures contra la crisi combinades amb certs casos de corrupció absolutament vergonyosos han tengut molt a dir.
En una situació de crisi, les mesures difícils que s’han pres haurien de ser considerades com aquell xarop de mal gust que ens recepta el metge per curar una malaltia. Si es perd la confiança en el metge, difícilment s’accepta el xarop. I contra aquesta sensació generalitzada és molt difícil lluitar, per molta feina que es faci a les institucions locals. Així i tot, el suport al meu partit ha Eivissa ha set el millor de Balears i ha estat entre els millors d’Espanya. Però evidentment, no ha set suficient.
Vull reivindicar la feina honesta i sacrificada tant del meu equip com de molts altres polítics, de tots els colors, que mai han vist una tarjeta black, ni han intentat influir en concursos públics, ni han contractat familiars, ni han manipulat ERES, ni han dilapidat sous públics en projectes de dubtosa utilitat.
I si la política necessita un canvi, que jo crec que sí, també vull destacar que aquest canvi ja ha començat. Moltes mesures de les quals ara alguns fan bandera s’han posat en marxa pel Partit Popular (Llei de Transparència, Llei Racionalització de l’Administració…). Per això, crec que hem de ser molt responsables i no impulsar els canvis des de la ràbia, sinó des de la racionalitat. Si no, correm el risc que el “canvi” acabi sent “un canvi a pitjor”.
En aquesta nova etapa, els consellers del Partit Popular mantendran el seu compromís amb els ciutadans. Els projectes i idees que hem dut en programa electoral seran els que defensarem i els que proposarem. I en la mesura en què allò que proposin els nous governants sigui coherent amb les nostres idees o pensem que pot ser bo per Eivissa, que no tenguin cap dubte que comptaran amb el nostre recolzament.
Bona feina i molta sort.
Vicent Serra Ferrer, president en funcions del Consell Insular d’Eivissa