Fa uns dies (22-25 d’abril) es va celebrar a Xàbia la 16ª edició de “Com sona l’ESO”, una trobada adreçada als alumnes de música d’Educació Secundària i Batxillerat de les Illes Balears, Catalunya i País Valencià. Una aposta de l’escola pública per l’escola pública. Aquest és el segon any que hi ha participat un institut d’Eivissa, l’IES Quartó de Portmany, dinou alumnes del Quartó van formar part d’un cor format per 1500 alumnes de diferents instituts que va acompanyar l’espectacle el 24 d’Abril, muntat per a aquesta edició.
“La proposta artística del CSE Xàbia-2015 va ser un collage, una obra conceptual molt agosarada. El tema central va ser els anys seixanta: el mur de Berlín, el moviment hippie, l’arribada a la lluna, el procés de descolonització, el maig del 68, els Beatles, els Rolling,… però no un viatge nostàlgic. El que interessa es saber no només com eren aquells anys sinó què queda avui dia d’aquella dècada, dels seus somnis, de les seues lluites, dels seus anhels… Per entendre el present és fonamental conèixer el passat”.
“Yesterday” és el nom d’aquest projecte artístic. És una obra d’art total que inclou músiques passades i músiques actuals, dansa, teatre, recitació poètica i projeccions, banda de música i banda de rock, soprano i cantat de rap, un grandiós cor de 1500 persones…. per tal de mostrar la complexitat i riquesa del nostre món, de la nostra vida.
La finalitat de “Com sona l’ESO” és viure la música des d’una altra perspectiva, és fer que els alumnes visquin i gaudeixin d’una experiència extraordinària i enriquidora com fer realitat un projecte didàctic que consisteix en la realització d’un espectacle dés de dins i plasmar la feina feta al llarg del curs i posar-la en comú amb altres alumnes.
Com diu l’organització de “Com sona l’ESO” l’objectiu d’aquesta trobada és la defensa de l’art, de la música i de l’educació pública. Alhora, però, és una manera de reivindicar l’assignatura de música – i de l’ensenyament artístic en general- com a part fonamental en la formació integral del nostre alumnat, ja que com bé saben pedagogs i estudiosos, la música és una eina importantíssima per al desenvolupament emotiu, creatiu i intel·lectual, al mateix temps que és un arma contra el fracàs escolar. I a més a més, també és una experiència impagable per als alumnes conèixer altres llocs i altres persones amb les quals compartir tot tipus d’emocions.
La participació dels dinou alumnes de l’IES Quartó de Portmany a la trobada no hagués estat possible sense la dedicació i el treball extra fet al llarg del curs tant per part del professorat com dels alumnes implicats, i tampoc sense el suport de l’equip directiu i dels companys del centre. Per últim, agrair sincerament a l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany i la Fundació Baleària pel seu suport econòmic, ja que sense el seu ajut econòmic, que suposa sortir de l’illa, hagués estat difícilment assumible pels participants.
Professorat
Adelaida Ufano Cervantes
Raquel Gavalda Martínez
Vicent Josep Boïl Mut
Alumnes
- MARIANO COSTA PEREZ
- ANDRÉS QUERO MARTÍN
- PAULA ESCALANTE SANZ
- BEATRIZ BARCA MATA
- AINA KÖHLER FERRER
- NADIA WATSON-TODD CARDONA
- GUILLEM LLAVERO ROLDÁN
- LUCIA ARANDA CASTAÑO
- DAVID RUBIO CIFUENTES
- JOSE JAVIER TORRES MORALES
- YAIVIS VILLAMAR PORTAL
- KAI KURVER DUMAS
- ALVARO GUTIERREZ-ALONSO VARGAS
- JOSEP COSTA PRATS
- MARTINA MAGALI SALINAS
- DELIA MANSO SANSON
- AMAGOYA HERNANDEZ RODRIGUEZ
- LUNA CELESTE FERRER ESCANDELL
- CRISTINA HERNANDEZ VAZQUEZ