Un catàleg -per cert molt ben editat, cosa estranya ateses les publicacions que edita el Consell Insular, sempre pobres i, francament, millorables- que ens conta fil per randa, amb detall, escrits orientatius, paraules i mots, fidels reproduccions d’imatges que recorden sempre les primeríssimes experiències del món del turisme aquí, a les nostres illes.
Parlo -o voldria parlar, que això mai se sap- de la mostra, tot just fa uns dies clausurada a Sa Nostra Sala, «Eivissa a través dels llibres de viatge, les guies i altres impresos», que ha organitzat i coordinat tot el material, molt ric, que al llarg del temps ha arreplegat Joan-Albert Ribas. Un projecte, una iniciació, que sovint també és una exploració vora el fenomen social i econòmic de més fort impacte a les illes d’Eivissa i Formentera. Exposició de clara qualitat. Imagino que molt visitada.
«Al catàleg -escriu l’autor de la mostra- trobareu, també informació bibliogràfica, una succinta documentació i alguna frase literària d’aspectes que cridaren l’atenció de l’autor/a sobre la nostra illa. Hem intentat , fent la selecció de textos, que s’hi vessin reflectits diferents llocs de l’illa d’Eivissa i diverses activitats (laborals, festives…) de la gent eivissenca».
Fèrtil itinerari on l’impacte visual, gràfic, estructura l’entitat pròpia del catàleg, el fa atractiu i és reflex d’una illa, d’una societat pobra i abandonada de tots i de tothom que vol abocar-se, amb precaució, una mica tímida, sense refiar-se de tots i de ningú, pel camí de les expectatives que un turisme, incipient, feble, turisme que de mica en mica desembarcava per oferir-nos, tal volta,un nova forma de viure, d’entendre la vida a l’estil Visconti d’El gatopardo. Per exemple. Enhorabona, amic Joan-Albert, enhorabona i molts anys i bons.
Per Toni Roca