No sé, però si aneu a cala Moli podreu observar i gaudir, encara, d’una de les primeres obres arquitectòniques executades (1969-1973) dels nostres notables arquitectes JM Lapeña-Elies Torres, la casa Van der Driesche. Una obra arquitectònica exemplar d’arquitectura moderna, d’avanç i continuació de la modernitat. D’allò que buscaven als anys trenta i posteriors a l’arquitectura eivissenca les sensibilitats artístiques d’Europa i de la Península. Obra que avui es troba en perill de desaparèixer si no es protegeix per part de l’administració competent (Consell Insular i Ajuntament de Sant Josep) i/o la indiferència dels actuals propietaris.
La casa Van de Driesche, estudiada a les escoles d’arquitectura, és una obra feta per a una família lliberal, projectada a un context on s’acabava l’època dels hippies, de l’estrena de la pel·lícula “More” i on es produïa els inicis de la moda Ablid, «Ad libitum».
Podreu vora una edificació amb una geomètrica rotunda relacionada amb el lloc, l’entorn i la natura, una lliçó de contextualització arquitectònica. La casa es disposa amb dos volums cúbics, com dos daus, un pels pares i l’altre pels fills amb una expressivitat clara amb un tractament intel·ligent de la llum natural dels seus interiors. (Le Corbusier ens deia: «La Arquitectura es el juego sabio, correcto y magnífico de los volúmenes bajo la luz»).
La concepció dels espais i la construcció de la casa es basen amb els principis del moviment modern. Espais lliures, relacions fluides entre els interiors-exteriors, espai-temps i moviment, una lliçó i un valor arquitectònic evolucionat de les avantguardes amb sensibilitat. (Louis I. Kahn, «La arquitectura es la elaboración reflexiva de los espacios. Se trata de la creación de espacios que evocan un sentimiento de uso apropiado»).
A la petita parcel·la metafòricament, al cim del penya-segat i al límit marítim de la costa, com la coberta d’un paquebot on es desenvolupa la vida familiar a l’aire lliure, els coixins a terra, els pals pels toldos d’ombra (veles), les xemeneies, claraboies (conductes de llum i d’aeració, sostenibilitat).
Podreu vora la modernitat d’aquesta casa, que igual reconeixeu i/o vos resultarà, potser, familiar en molts dels detalls i elements d’ella amb els espais de l’illa i d’una casa pagesa.
MANEL DÍAZ (ARQUITECTE)