Enfront de les mobilitzacions pageses que s’estan donant arreu de la Unió Europea, la Xarxa de Pagesos Ecològics de les Balears, integrada per les associacions de productors ecològics APAEMA, APAEM i APAEEF, volem fer sabre que la pagesia local està al límit. El canvi climàtic, amb les contínues sequeres i fenòmens meteorològics extrems, l’excés de burocràcia, els sobrecosts provocats per la insularitat i les pressions humanes damunt del sòl rústic estan provocant una desafecció galopant dels productors i productores que condueixen, si no s’hi posa remei, a la seva desaparició.
Donam suport a l’Agenda 2030 i les Estratègies Farm to Fork i Biodiversitat que va marcar la Comissió Europea. No volem ni una passa enrere en la normativa ambiental, la Transició ecològica ni en l’objectiu de reduir en un 50% l’aplicació de fitosanitaris, que posaria en qüestió la salut de les persones i de l’agroecosistema.
Per tot això, demanam 8 actuacions urgents i concretes:
- Reducció de la burocràcia i de les gestions administratives imposades en els darreres temps, que van en augment amb la nova PAC. L’administració ha d’assumir la seva corresponsabilitat i reactivar les oficines comarcals del FOGAIBA com a espais de suport al pagès.
- Acceleració de la resolució de les ajudes i dels pagaments pendents que té FOGAIBA. El camp no s’atura, l’administració sí.
- Aplicació de la Llei turística pel que fa a consum obligat de producte local als establiments hotelers, assolint una quota de producte ecolocal. L’administració ha de donar exemple amb la compra pública de producte ecolocal per a menjadors, hospitals, etc.
- Transvàs de fons de l’Impost de Turisme Sostenible cap a l’activitat agrària per fer front als sobrecosts que patim els pagesos de les Balears. Si volem mantenir la ramaderia extensiva i les explotacions de policultiu de secà s’haurà de reconèixer econòmicament el seu impacte positiu al territori.
- Pla de xoc per aturar l’abandonament de l’activitat agrària i la manca de relleu generacional. Mentre el sector primari no sigui atractiu per als joves, no anam enlloc.
- Aplicar decret de sequera per poder sostenir les guardes ecològiques. Planificació a mitjà i llarg termini per adaptar-nos al canvi climàtic. La sequera ja no és un fenomen puntual i cal actuar ja.
- Moratòria de llicències per a noves activitats impròpies del sòl rústic mentre no hi hagi un planejament clar, com és el cas d’habitatges i fotovoltaiques.
- Exigim eleccions al camp. Volem una veu agroecològica dins del sector.
Per l’Associació d’Agricultura Ecològica d’Eivissa i Formentera