No era una «animació desbordada pertot» a l’estil de l’estiu actual, però qualsevol esdeveniment que se sortís de la rutina era ben rebut per una població que la primera dècada del segle XX vivia immersa en la pobresa, tant Vila com la part forana, agreujada per les epidèmies i amb una emigració dels homes més joves sobretot cap a Algèria i cap a Mallorca.
En aquest context, l’illa d’Eivissa va rebre el juny de 1908 els viatgers d’una activitat ludicocultural organitzada pel Centre Excursionista de Catalunya que commemorava el setè centenari del naixement del rei Jaume I i que va visitar totes les terres de parla i cultura catalana a bord del Balear, de la companyia Isleña Marítima.
Un ampli ressò a la premsa de Barcelona El Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya va fer la crònica d’aquesta estada a Eivissa (Butlletí núm. 166, de novembre de 1908, per si algú el vol obtenir ). Però aquesta llarga excursió, de deu dies, va tenir un ampli seguiment a la premsa del moment a Barcelona. Consultada la llista de l’expedició, hi participaren periodistes del Diari de Barcelona, el Correo Catalán, El Noticiero Universal, La Vanguardia… I entre aquestos hi havia el que avui comentam, el setmanari Ilustració catalana (escrit així, sense ela geminada), que al núm. 267, de 12 de juliol de 1908 publicà una extensa crònica, molt ben documentada gràficament. La Il·lustració hi envià el periodista R. Serra, per fer la informació escrita, i el doctor Manuel Font i Torné, directiu del Centre Excursionista, cedí onze fotografies de l’estada a Eivissa al setmanari i n’hi ha una signada per Gaza (al Butlletí del centre, només n’apareixen quatre de tema eivissenc). Com ha quedat explicat al primer peu de foto, l’arribada a Eivissa, preparada feia temps per autoritats, premsa i població, va ser un esdeveniment social de primer ordre.
L’estructura de la crònica de R. Serra és a la manera d’un diari personal. Explicant dia a dia l’estada a cada un dels ports que tocaven i de les activitats que desenvolupaven a cada lloc. Explica, sobretot, l’entusiasta rebuda del poble eivissenc i la riquesa arqueològica i la bellesa del paisatge d’aquella Eivissa de fa 114 anys; a més de Vila, visitaren ses Salines i Sant Antoni de Portmany (atès que només estigueren a l’illa un dia, els expedicionaris havien de triar entre aquestes dues destinacions). El periodista també es fa ressò de les queixes de les autoritats sobre les males comunicacions.
La ciutat d’Eivissa encara s’havia escampat poc cap a la banda de ponent, com es pot veure a la següent instantània.
Els tres clixés publicats del ball pagès a Sant Antoni de Portmany el 1908 entre el Butlletí esmentat (dos) i el setmanari Ilustració (un) poden ser les primeres fotografies aparegudes sobre aquesta manifestació cultural eivissenca documentades fins avui.
Joan-Albert Ribas