Amics de la Terra estam d’acord total amb els arguments de Salvem sa Badia i Gen-Gob en contra de la reobertura del port de Sant Antoni a una nova onada de ferris.
Sembla inconcebible que continuem fent passes enrere on existia unanimitat clara per part, no només de grups ecologistes i proteccionistes, si no també de la ciutadania general, dels comerços locals, dels establiments de caire turístic, de practicants d’esports marítims, de pescadors i inclús de polítics, a l’hora de valorar positivament els molts beneficis que estan resultant de la prohibició de l’entrada de ferris al port de Portmany.
Els únics visiblement interessats en que es torni a obrir el port a l’entrada de ferris és la pròpia companyia Baleària i el seu director Alfredo Utor. L’estratègia per posar en marxa aquesta nova línea de ferris està sent vergonyosa per la seua il·legalitat i falta de tacte, avançant la venda de bitllets abans de rebre autorització a la nova línea per part de les autoritats responsables. El vaixell que proposa supera la grandària dels ferris anteriors que havien navegat aquestes aigües anys enrere causant situacions de perill per a banyistes, pescadors i escoles de vela i la degradació de les praderies de posidònia.
Els arguments que ofereixen des de Balèaria per fonamentar el seu desig són pobres i mal recercats si més no, promovent aquesta nova línea de ferri com alternativa a l’avió en la lluita contra el canvi climàtic! Arguments que no consideren els impactes antagònics que contribuiran a l’agreujament dels efectes del canvi climàtic com els que causarà l’entrada a l’illa dels vehicles que arribaran amb aquest vaixell al llarg de la temporada.
Per reduir els impactes del canvi climàtic, hem de limitar l’entrada de vehicles i les seues emissions contaminants. Hem de conservar i regenerar la Posidonia oceànica, la nostra millor eina natural de captació i emmagatzemament de CO2, ambdues batalles guanyades amb la prohibició de l’entrada de ferris al port de sa Badia.
La nostra illa ja està patint d’aquest model de turisme obsolet, els recursos naturals i infraestructures es troben fa temps sota una pressió inassumible, afectant la qualitat de vida dels ciutadans. És inajornable la implementació de polítiques de creixement zero.
Totalment d’acord!
Claro no deberían atracar barcos en Sant Antoni, todos al puerto de Eivissa, os creéis que todos los habitantes de Vila están de acuerdo con tener el puerto en su municipio (muchos problemas y protestas hubo cuando se llevo a su actual ubicación) o Santa Eulària tener el vertedero insular con los olores, molestias y ruidos de camiones y los vecinos Sant Josep y parte de Vila el aeropuerto en su municipio con aviones entrando o saliendo encima des sus cabezas o el hospital de Can Misses y estadio y pistas junto esa zona residencial de can misses, sin dejarse atrás potabilizadoras, depuradoras estaciones de buses etc…. Es muy complicado en un territorio como el nuestro no tener cerca o incluso pegado un servicio publico y necesario. Porque si cada municipio tuviera que tener un puerto o aeropuerto, vertedero no tendríamos tanto suelo y no molestar a nadie. Le que si debemos tener es un poco de solidaridad y no pensar que se fastidien los otro pero a aquí cerca no me lo pongan.
Obviamente tratándose de un territorio de 572 km2 los municipios deben colaborarse entre sí, y por esta misma razón la bahía de San Antonio, ya degradada y en fase de lenta recuperación, debería ser preservada. La estación marítima Ibiza-Botafoch está preparada para recibir navieras de dimensiones colosales, además de haber recibido financiación e inversiones en los últimos años para zanjar el tema del transporte marítimo en la isla
Obviamente tratándose de un territorio de 572 km2 los municipios deben colaborarse entre sí, y por esta misma razón la bahía de San Antonio, ya degradada y en fase de lenta recuperación, debería ser preservada. La estación marítima Ibiza-Botafoch está preparada para recibir navieras de dimensiones colosales, además de haber recibido financiación e inversiones en los últimos años para zanjar el tema del transporte marítimo en la isla.