Des d’Amics de la Terra Eivissa, recolzem i donem el nostre suport a l’Associació de veïns i veïnes de Benimussa, en contra del projecte de Red Elèctrica d’ampliar la subestació elèctrica de Sant Antoni situada en aquesta zona rural.
Red Elèctrica té projectada una ampliació de la subestació situada en Benimussa triplicant la superfície fins arribar als 22.000 metres quadrats, l’equivalent a dos camps de futbol, per instal·lar grans bateries de liti per emmagatzemar energia elèctrica.
La justificació que ofereix Red Elèctrica és que el sistema de subministrament d’energia elèctrica a les illes és inestable i, en cas de un problema de subministrament elèctric, les bateries proporcionarien energia a tota l’illa durant 45 minuts, el temps necessari per posar en marxa els generadors de GESA.
La zona de Benimussa és una de les poques zones rurals de l’illa que manté l’entorn en estat natural amb diversos hàbitats que alberguen, segons els experts, més de 70 especies d’aus, tan migratòries com sedentàries, mamífers, sargantanes i al menys una espècie de planta endèmica protegida, Helianthemum marifolium subsp. origanifolium. Les instal·lacions projectades són clarament incompatibles amb aquest entorn rural i natural de la zona.
Considerem que és una infraestructura totalment exagerada i desproporcionada que perpetua un model energètic centralitzat i poc democràtic.
Ens sembla sorprenent que Red Elèctrica no hagi tingut en consideració altres alternatives i ubicacions molt més apropiades i amb menys impacte per a la implementació d’aquest projecte. Per exemple la pròpia central elèctrica d’Endesa o la subestació elèctrica de Sant Jordi. Ambdues prop de zones industrials i urbanes i amb terrenys degradats als seus voltants on els impactes paisatgístics, socials i ecològics serien molt menors.
Per aconseguir una transició energètica justa, solidària i de poc impacte (tal i com defensa el govern espanyol a la seua web), fa falta un canvi de sistema. No és de rebut que se’ns presenti com una eina per lluitar contra el canvi climàtic! Afirmen que serveixen per incrementar la demanda elèctrica d’Eivissa, emmagatzemant energia procedent d’altres indrets de la Península o Mallorca. Si volem lluitar contra el canvi climàtic no ens queda altre que repensar les nostres necessitats energètiques i no seguir pensant en augmentar i mantenir la nostra despesa i el nostre model de creixement infinit.
Consumir energia procedent de fonts energètiques renovables no equival a poder augmentar el seu consum sense mesura. Les grans instal·lacions d’energies renovables de les que estem parlant requereixen de recursos naturals no renovables per a la seva construcció, i amples espais per a la seva ubicació; terres i terrenys llunyans que ens serveixen de territoris subsidiaris i esclaus nostres. Resulta poc ètic continuar important les nostres necessitats energètiques del territori peninsular quan el nostre clima i capacitat de teulades ens permetria moderar el consum i proveir-nos amb energia renovable de Km0.
No fer-ho així és sinònim de recolzar els grans macroprojectes de renovables que tants conflictes estan generant als nostres veïns peninsulars, tant a nivell ecològic com social. Pareix que hem oblidat la nostra lluita anti-petroliera i el “Not In My Backyard”- No en el nostre pati de darrera. Així no fem més que externalitzar els nostres problemes, mantenint-los fora de vista mentre altres els pateixen.