@D.V./ Els docents tenen molts motius per anar a la vaga. Els qui hagin decidit treballar també tenen els seus motius. Es pot simpatitzar més amb una opció o amb una altra, tot és respectable. No obstant, hi han actituds i comportaments que no són tolerables.
No és tolerable que el teu propi Govern, un Govern que es fa dir del poble, falti al respecte d’una manera tant grollera a la comunitat educativa com ho ha estat fent aquests darrers dies. No és tolerable que hagi diputats que amenacin amb llistes negres, que deformin la realitat, que vulguin instaurar un clima de por i de denúncia. No es pot tolerar que un Govern menteixi, i les xifres sobre el seguiment de la vaga que ha facilitat la Conselleria són una mentida burda, que faria riure si no provingués de qui prové.
A dia d’avui, la sensació que tinc és que el Govern balear està dirigit per una minoria fanatitzada que ha perdut tot contacte amb la realitat. Veient el twitter dels corifeus de Bauzá, la sensació és que transiten en una mena de realitat paral·lela, en un univers propi i autista fet a la mesura de la seva manera sectària de veure el món.
Crec que Bauzà s’equivoca. La implosió d’Unió Mallorquina va deixar als populars camp lliure per fer-se amb tot el centre-dreta balear. Som dels qui pensa que la societat illenca és naturalment conservadora i que, si no realitza cap disbarat, la dinàmica natural de les coses és que el PP ocupi una situació còmoda i hegemònica dins una àmplia majoria de centre-dreta. Radicalitzar-se i deixar que l’extrema dreta espanyolista et dicti l’agenda és un error garrafal. Crec que Bauzà ja és conscient d’això: què s’amaga sinó rere la seva iniciativa de reduir el nombre de diputats al Parlament? Bauzà sap que ara és impossible repetir la majoria absoluta i que l’única manera d’obtenir un bon resultat és reduir representants i crear les condicions per a que la llei d’Hont atorgui els diputats pendents a la força més votada -el PP- i deixi fora del Parlament a potencials rivals com el PI.
Dit això, crec que la vaga serà un fracàs. Em recorda a aquelles famoses vagues de miners contra Margaret Thatcher als anys 80. Els miners van aguantar un any i mig de vaga, i ni així van poder doblegar la determinació del govern britànic. No crec que a Bauzá ni a la seva consellera d’Educació -aquella a qui li costa tant escriure un tuit sense cometre faltes d’ortografia- li interessin gaire ni l’educació pública, i que l’anglès que volen que tinguem és únicament el que ens permeti treballar de cambrers. Encara que duri una o dos setmanes, dubto molt que el Govern cedeixi ni un sol centímetre, no és el seu estil.
No obstant, la seva contrarreforma educativa té una data de caducitat i és l’any 2015. El futur Govern que substitueixi l’actual tindrà com a prioritat la reformulació completa del TIL. Serà el moment de recollir els pedaços que quedin de l’educació pública i, com Sísif, agafar la pedra i construir de nou.