BERNAT JOAN I MARÍ / Trob totalment incomprensible que les agències de comunicació espanyoles dissimulin tan poc la seua alegria quan pensen (encara ho pensen) que la Justícia espanyola evitarà que Puigdemont, Comín i Junqueras siguin eurodiputats. Cada vegada que la JEC o el Tribunal Suprem obstaculitzen el camí dels electes esmentats, xalen com a infants. Ho trob extraordinari. Em sembla sorprenent, per exemple, que no posin l’accent en el fet que tres persones que han estat escollides (amb més de dos milions dos-cents mil vots, que aviat s’és dit!) puguin veure el seu camí al Parlament europeu interferit per uns jutges a qui no ha escollit ningú. Coses de la dicastocràcia hispànica, ves! Potser a l’àmbit periodístic és on avui dia es veu més clar que Espanya no és una democràcia madura.
La Justícia espanyola porta ja una bona temporada interferint en les votacions democràtiques, quan els resultats no els agraden. Varen creure que, després de l’aplicació del 155, amb el suport mediàtic, estatal i econòmic rebut, Ciutadans guanyaria les eleccions al Parlament de Catalunya. I les varen guanyar el president Puigdemont i el vicepresident Junqueras. Allò que Puigdemont i Junqueras havien guanyat a les urnes, els jutges s’ho varen carregar als despatxos. Sense el més mínim respecte pels votants. Vist que el president no podia ser president, hom hi va presentar en Jordi Turull. Quan l’anaven a escollir, el varen detenir. Es tornaren a carregar, en aquest cas, el Pla B de la voluntat popular.
Ara la gent ha dit que vol en Carles Puigdemont, en Toni Comín i n’Oriol Junqueras al Parlament europeu. I estan fent tot el possible per carregar-se, altra vegada, la voluntat popular als despatxos. Està per veure si Europa ho permetrà. A hores d’ara, i ja veurem què passarà, tenc bastant clar que Puigdemont i Comín podran exercir com a eurodiputats. No debades ja els hem vist fent rodes de premsa a les dependències del Parlament europeu. Però dubt que en Junqueras ho tengui tan fàcil. El jutge prevarica no permetent-lo anar a prometre el càrrec al Congrés de diputats. No fa falta ni haver estudiat Dret per veure-ho. Però li és igual. La seua ideologia polítcia està per damunt de la Llei. Però Europa ho tendrà més difícil per treure’l de les seues urpes. A diferència de Puigdemont i Comín, Junqueras encara es troba segrestat en una presó espanyola.
Resulta muy curioso, Sr. Joan, que Usted pueda interpretar alegrías sobre informaciones concretas que aunque resulte difícil de creer, son objetivas. Es lo que ocurre cuando un medio de comunicación no es el medio de propaganda de una causa en concreto.
España es un estado soberano y como ocurre con todos los países, el procedimiento para acreditarse como eurodiputado depende de la ley nacional. Y dicha ley obliga a los eurodiputados (desde siempre), a recoger el acta en la Junta Electoral Central. No entiendo que tiene de “feixista” eso, pero acostumbrado a su visión totalitaria e intransigente, no me sorprende que lo que no le gusta es antidemocrático para Usted.
El Sr. Puigdemont es un prófugo de la justicia y aunque hasta ahora le haya salido relativamente bien para su pellejo el haber huido a Bruselas, empieza a sufrir porque vivir ahí como si fuese miembro de una casa real exiliada le resulta caro.
Yo sí que puedo decir, sin dudar de equivocarme, que me alegro muchísimo que el Sr. Puigdemont esté pasando por esto y que además en Europa le den menos y menos credibilidad. Es increíble y un insulto a los verdaderos represaliados políticos en el mundo que el expresidente de la Generalitat se haga el mártir. Tan insultante como en su día lo hizo Gerard Piqué.
En fin… pijos de salón.
Cas típic de psicologia projectiva, el del comentari anterior (crec que el faré servir a les meues classes de SociolingÜística). Tracta de seguidors de la propaganda, de totalitaris i d’intransigents els que no pensam com ell. I, en canvi, supòs que ell s’atribueix el súmmum de la tolerància i de la democràcia. Ah, i diu que un senyor a qui es pot visitar tranquil·lament, amb qui pots anar a fer el cafè, etc, és un «prófugo de la justicia».
En fi, tampoc no deu ser tan estrany, quan en espanyol confonen «legal» i «legítim» (vegi’s el diccionari de la RAE!!). És legítim que els eurodiputats que hem triat no puguin seure al Parlament europeu? Com podem evitar que els impedeixin de ser-hi, els més de dos milions de persones (entre ells molts eivissencs i formenterers) que els hem votat? Haurem d’anar individualment cadascun de nosaltres al Tribunal de Justícia de la Unió Europea?
No confunda términos Sr. Joan; se lo explico.
Creo que interpretar el hecho de informar de una situación objetiva «Puigdemont no puede ser diputado porque tiene que recoger el acta de diputado» como si fuese un motivo de alegría para las agencias de comunicación españolas radica en un concepto bastante intransigente por su parte. ¿Qué deberían haber expresado, algo así como «El estado fascista opresor no permite al salvapatrias catalán Puigdemont, president de la Generalitat recoger el acta»?
Yo le he ido siguiendo y me parece bastante peligroso porque está constantemente anteponiendo mundos ideales, colectividades ante individuos, porque es la típica excusa para justificar todo tipo de atropellos ante el estado de derecho y la democracia en pos de un estado utópico en el que el fin justifica los medios.
Lo vimos en octubre con un pseudoreferendum donde no había ni garantías y se hizo contraveniendo toda lógica parlamentaria. Ya desde aprobando la falsa ley del referéndum con 72 diputados, muy alejado de una mayoría cualificada para llevar adelante una medida tan importante.
Es decir, antes de venir a dar lecciones de democracia revise las propias palabras de Puigdemont en el programa de Jordi Evole en el que venía a decir básicamente que la ley del referéndum la sacó adelante «sí o sí». Típico de fanáticos que solo ven el mundo en un registro.
Ya le conozco de hace proselitismo varias veces de una república catalana en la que los perros se atarán con longaniza y de que sería la envidia de los países nórdicos. Su discurso es muy peligroso y es hora de combatirlo con argumentos.
Otra pregunta que quería hacerle, Sr. Joan, a tenor del comentario sobre lo legal y lo legítimo. Sabemos que lo legal, en España, y alejado de lo que Usted cree, lo establece un parlamento, que según la naturaleza de lo que se debe regular, se necesita una mayoría u otra, básicamente por establecer una seguridad y una estabilidad jurídica.
Sin embargo, lo legítimo entra ya en un terreno más subjetivo pero parece que Usted ya ha entrado a arrogarse dicha potestad para aplicarla según le parece.
Benvolgut Robustiano,
què direu quan el dia 2 de juliol en Puigdemont i en Comín seguin als seus escons com a eurodiputats? (De moment, anau adequant el relat al que va passant; record quan varen detenir el President a Alemanya i tota la premsa espanyola ja el veia extradit a Madrid!! La pífia no va fer envermellir ningú, i canviaren de seguida a un altre relat. I tan tranquils).
En Junqueras no hi seurà perquè el tenen segrestat a Espanya, però tot és qüestió de temps. Quant tardarà Europa a forçar que hi pugui ser?
Si m’hi anàs jugant sopars, soparia de franc cada cap de setmana.
Quant a la seua pregunta, seria molt llarga de respondre, però és evident que no és legítim que els caps de llista de dues candidatures que han entrat, pels nostres vots (el meu entre ells) al Parlament europeu no hi puguin ser per un tràmit estatal. Jo no som espanyol, amic Robustiano, som europeu. Els nacionalismes de vol gallinaci no em diuen res.
Bueno, lo cierto es que no puedo discutir el sexo de los ángeles con Usted, si empezamos a hablar de cuestiones ideológicas ya me quedó claro hace tiempo que Usted no se siente español, pero a todos los efectos lo es. Administrativamente hablando.
No están ahí por un trámite estatal, sino porque básicamente son presuntos delincuentes con todos los indicios y el derecho en ese aspecto -el electoral- ofrece varias restricciones, lo cuál es completamente normal. Lo ilógico es vender que no hacerlo así es antidemocrático. ¿Usted sabía que entre otras cosas están acusados de malversación, delito que sí reconoció Alemania a Puigdemont y exigía solamente hacerlo por ese delito lo cuál no aceptó (en mi opinión una decisión que a nivel político nos ha beneficiado a todos los ciudadanos de a pie)?
Por cierto, no es necesario que nos juguemos cenas, yo prefiero cenar en casa tranquilamente, pero sí volveré aquí el 2 de julio para ver el resultado de la constitución de la eurocámara y veré como Puigdemont no estará ahí, como no podría ser de otra manera.
En parlam més el dos de juny!
A Spanyistan no hi ha presos polítics,hi ha una cosa molt pitjor,tenim segrestats politics rehens de la «justicia» manada pel borbò..