La finca de Can Talaies, a es Figueral, ha estat l’escenari per presentar les dades de la campanya de collita de patata nova vermella d’Eivissa que té lloc al llarg d’aquest mes de maig.
Les dades de patata sembrada en aquesta campanya 2024 mostren que el cultiu de patata es manté al llarg dels anys com a conreu principal a Eivissa amb 136 tones de sembra tot i que s’ha reduït un 15% respecte les 158 tones de l’any 2023, especialment de les varietats blanques amb 15 tones menys, possiblement per l’incertesa de la sequera, així com 8 tn menys de vermella, en haver desaparegut del mercat la varietat vermella Kóndor que l’any passat va suposar un total de 28 tn i que era una varietat sembrada per ser més robusta i resistent a malalties. Enguany s’ha substituït per una nova varietat, Alouette, que està en procés d’avaluació.
En tot cas, com ha explicat el director insular de Medi Rural i Marí, Joan Marí, es confirma l’evolució cap a les varietats vermelles, especialment les de millors aptituds culinàries: per una banda, l’aposta per la varietat vermella Desirée, d’excel·lent qualitat culinària, l’única fins ara que es comparable a la varietat antiga eivissenca i que, per tant, conserva la tradició d’una varietat vermella de doble aptitud per a la cuina tradicional, juntament amb la varietat Bartina; i de l’altra, es reforça la introducció de la varietat blanca Agria, que competeix amb la varietat Desirée com a varietat per a fritura, encara que no és una varietat apta per al bullit.
“El que és important és que el consumidor es fixi en la varietat i l’empri d’acord amb les seues aptituds. La prova de foc que marcarà si és patata vermella d’Eivissa és l’aptitud a la fritura, que no cremin i que quedin cruixents, sense absorbir un excés d’oli” ha explicat Marí, incidint en què la patata vermella d’Eivissa és el producte hortícola de més renom que es troba a restaurants, botigues, grans superfícies, i ara també s’està exportant unes 600 tn per un gran productor a Mallorca, terra de patata, i a Menorca a través de la cadena Eroski.
Marí, qui ha estat acompanyat per un grup de productors locals, ha assenyalat que gràcies al clima suau d’Eivissa es poden fer dues collides: una de semi-tardana, sembrada durant el mes de febrer que es comença a collir al mes de maig; i una sembrada de patata tardana al mes d’agost que es cull a partir de finals de novembre. D’aquesta manera es pot cobrir la demanda anual, exceptuant els mesos d’octubre i novembre, a l’hivern, i els mesos de març i abril, a l’espera de la patata nova.
A Eivissa la tipologia de patata és completament diferent de la que es consumeix a la Península o a la resta d’Europa, on predomina el consum de varietats de pell blanca. A Eivissa, al contrari, el 66% de la patata que se sembra és de patata vermella.
És un dels ingredients bàsics de la nostra gastronomia, i es troba en plats senzills com són l’enciam de patata –ara conegut com “ensalada pagesa”-, en totes les frites tradicionals, de polp, de porc o de freixura, i en els plats de més renom com ara el sofrit pagès o el bullit de peix.
Als anys 70 del passat segle la varietat antiga va ser substituïda per la varietat comercial Desirée, que, a més de ser de pell vermella i carn groga, també té la doble aptitud culinària. Tant la Desirée com la patata vermella antiga d’Eivissa tenen un cicle de cultiu llarg de 4 mesos i es caracteritzen perquè acumulen un nivell elevat de matèria seca que supera fàcilment el 22% i un nivell baix de sucres lliures que els aporta la seua bona aptitud a la fritura. La planta, no obstant, és especialment sensible als fongs, sobre tot durant la tardor.
La varietat Bartina és una varietat vermella i de carn groga que té un cicle de 3 mesos i que permet oferir patata nova al mercat més aviat a la primavera, en un moment en què la patata vella d’hivern pràcticament s’ha esgotat.
FINCA DE CAN TALAIES
La collita de la patata nova es va iniciar a primers de maig i avui s’ha fet la presentació a la finca de Can Talaies, a la venda des Figueral, al nord-est de l’illa que coincideix amb la zona més primerenca en la collita de patata.
Can Talaies és un exemple de petita explotació familiar que originalment era principalment de secà i disposava d’una petita zona d’horta al voltant del torrent des Figueral. La finca va ser treballada per Juan Marín Colomar que ha deixat ara el relleu al seu fill Javier Marín, de manera que dona continuïtat a l’explotació tradicional. El seu pare va ser un dels fundadors d’Agroeivissa que va ser la primera cooperativa d’Eivissa que va comercialitzar conjuntament la producció hortofrutícola, el sector primari més professional i rendible.
La finca es troba situat en una vessant orientada a l’Est, obert a la mar, i és la zona, juntament amb Es Canar, més càlida d’Eivissa, de manera que és també la primera en collir patata i xíndria. Avui s’ha fet demostració de la collita de la varietat Bartina, una varietat vermella de cicle curt de 3 mesos i que poc a poc ha anat guanyant superfície de producció per oferir un bon equilibri pel que fa a qualitat i productivitat.
A més la presentació ha servit per avançar la Fira de la Patata Vermella d’Eivissa que se celebra aquest dissabte 18 de maig a Sant Josep de Sa Talaia. Estava present la coordina de Turisme de l’ajuntament de Sant Josep, Eva Ruiz, que ha estat l’encarregada d’explicar els detalls de la fira.